אנחנו רק רוצים לקנות קצת קריפטו חדשים בשביל התיק שלנו , מה ביקשנו? איפה אני משיג אותם?
מה זה בכלל בורסות של קריפטו?! (Exchanges)
יש לכם מזל , במדריך הזה נלמד אתכם על 5 בורסות מרוכזות CEX או Centralized Exchanges וגם על Dex או Decentralized Exchanges . כאלו שיאפשר לכם לקנות כמעט כל קריפטו חדש או ישן שתרצו.
אבל זה עדיין נשמע מבלבל נכון? אנחנו חדשים בעולם הקריפטו ופשוט קשה לנו לדעת איפה להתחיל!
מבוא:
לקנות מטבעות קריפטו זו חוויה שיכולה להיות מאוד מסוכנת עבור כספכם. אבל עם מעט חינוך , ולדעת בדיוק איך הדברים עובדים , זה יכול לחסוך לכם עשרות אלפי שקלים .
נתחיל בהבנה מה ההבדל בין Decentralized Exchanges ובין Centralized Exchanges.
Centralized Exchanges משמשת כישות מרכזית העומדת באמצע בין הלקוח למוכר. וכמעט הטרנזקציות בעולם הקריפטו קורות ב- Centralized Exchanges. אך עדיין , יש חולשות רבות באותם אקסצ׳יינג׳ים. היתרונות של Centralized Exchanges :
- ידידותיים למשתמש החדש.
- בטוחים יחסית
- בעלי רזומה של אמון
החסרונות בכל אופן:
- האפוטרופוסים של הכסף הם השולטים הבלעדיים בקריפטו שלכם , במידה והם יחליטו כי ארנק מסוים ב-״ maintenance ״ תהיו נתונים לחסדיהם של בעלי הבורסה.
- הם עלולים לסגור את עצמם או לפשוט רגל.(ראו מה שקרה ב-FTX )
- החיסרון הכי גדול : "Not Your Keys = Not Your Crypto!" במידה ו-Centralized Exchanges נסגר , לא תהיה לכם גישה אליו או אל הכסף שלכם . (ראו דוגמה MTgox)
לכן חשוב ללמוד גם על Decentralized Exchanges או בקיצור DEX.
Decentralized Exchanges הרבה יותר בטוח מאחר שאתה שולט במטבעות ובמפתחות הפרטיים שלך.
Decentralized Exchanges רצים על תוכנה שנקראת AMM (Automatic Market Maker)
וזה שונה מספר פקודות רגיל של זירת מסחר מרוכזת.
היתרונות:
- פרטי לגמרי!
- המיסים הולכים לתומכים של הקהילה ולא רק לבעלי הבורסה.
- לפעמים המיסים נמוכים מאוד. (תלוי באיכות ועומס הרשת בהם אתם משתמשים)
חסרונות:
- אי אפשר להחליף כסף פיאט בעד כסף קריפטו. (רק מטבעות צמודי פיאט כמו ו- USDT) אבל כבר ראינו מה יכול לקרות למטבעות צמודים . (ראו ערך Terra Luna).
- יש בעיות של נזילות. דבר שמקשה על פקודות גדולות להתבצע בלי לשנות את המחיר בצורה דרסטית.
זירות מרוכזות – Centralized Exchanges(CEX).
- קוין בייס: הזירה לא מיועדת לאנשים שחיים בישראל , עם זאת היא אחת מהזירות המפורסמות בעולם ויש בה את נפח המסחר הגדול ביותר בעולם. היא עומדת בכל תקן רגולציה ואפילו הונקפה לבורסה האמריקאית. היא מאוד קלה לתפעול וידידותית למשתמשים חדשים. בנוסף, לקוין בייס יש אפליקציה מאוד טובה לפלאפון עם צוות פיתוח גדול. בנוסף, לקוין בייס יש ארנק משלהם בו אתה שולט במפתחות הפרטיים שלך . יתרה מכך יש להם את תעריך המיסוי הנמוך ביותר על החלפת קריפטו-קריפטו או פיאט-קריפטו. למי שיש אזרחות אמריקאית – מומלץ.
- Binance & Binance US:
בינאנס נחשבת לזירה הגדולה בעולם עם מעל 300 מליון אנשים . הזירה מאומתת כזירה חוקית בחלק מהארצות בה היא פועלת . בבינאנס יש רזרבות של דולרים ושל קריפטו במילארדי דולרים למקרה של פריצה . יש להם יותר מ-600 מטבעות שאפשר לסחור בהם וכל מיני פיצ׳רים מגניבים כגון -Convert (החלפה בין מטבע למטבע ללא צורך בכניסה לספר הפקודות). בינאנס US מכיל פחות מ-200 אלטקוינים .
בבינאנס, אם אתה מחזיק במטבע BNB ומשלם בו את מיסי הטריידים שלך , אתה יכול לקבל הנחה של עד 50% במיסי הטריידים שלך (משמעותי מאוד לחברות שהעיקר שלהן הוא מסחר) . לבינאנס יש גם NFT Market Place בו מכרו לאחרונה NFT של שחקן הכדורגל כריסטיאנו רונאלדו במחירים הזויים. בבינאנס יש אפשרות להחזיק את הקריפטו שלך ולקבל תמלוגים אך אל תשכחו שמדובר בזירה מרוכזת ואתם נמצאים בסכנה תמידית . או מה שנקרא High Risk Level.
- KuCoin
1 מתוך 4 אנשים בעולם הקריפטו משתמש בקוקוין. אחת הסיבות היא שהמסחר בקוקוין הוא אנונימי , אם אתה מושך מהזירה עד 1 ביטקוין ביום. אין צורך להזדהות. בזירה יש יותר מ-500 אלטקוינים שאין בזירות אחרות . זו זירה שמקבלת אליה אלטקוינים חדשים ויומרניים (הרבה יותר מקוינבייס ובינאנס השמרניות). אם תחזיק בKCS – המטבע של קוקוין , תוכל להוריד את מיסי הטריידים שלך . גם כן תוכל לקבל חלק מרווחי החברה היומיים . יתר על זאת אם מחיר המטבע עולה , אתה ממשיך לקבל את הרווחים שלך ב-KCS. מה שקרה לאחד התלמידים שלי הוא שהוא קנה KCS בפחות מדולר והיום הוא שווה הרבה יותר. הוא מתפרנס כמעט רק מהרווחים היומיים של הזירה.
- Mexc.com
זירה עם ציון 9 של קוין גקו , היא יחסית חדשה בפופולריות שלה והיא מאוד התקדמה דווקא בשוק הדובי! הייחודיות שלה , חוץ מזה שהיא מחזיקה ביותר מ-300 נכסי קריפטו שונים , היא היכולת למשוך עד 20! ביטקוין ביום ללא הזדהות. , 340 אלף דולר ביום ללא הזדהות. זה די חסר תקדים. הדירוד של הזירה הזו גבוה . היא אמנם לא זירה עם רזומה כמו של Bitfinex או אפילו של Bit2C אבל יש להם ״אס״ שאין לזירות אחרות. חשוב להזכיר – אל תחזיקו נכסי קריפטו בזירות מסחר!!!
- Crypto.com
אני לא יודע אם אתם מודעים לכך שבמונדיאל האחרון הם מופיעים בכל משחק בשלטים שעל המגרש. קריפטו דוט קום היא זירה אמינה שמחזיקה גם DEX אותו היא ״מנהלת״ באמצעות המטבע שלה שיושב על שכבה 0 – Cosmos Network.
הזירה היא נוחה במיוחד לתפעול , מפורסמת ובעלת דירוג גבוה מאוד של אמון – 10 על פי Coin Gecko. בקריפטו דוט קום יש יותר מ450 צמדים אותם אפשר להחליף והיד עוד נטויה. כרטיס האשראי שלהם הוא החותמת שלהם , פשוט מאוד לשימוש ומלא בהטבות לאנשים שרוצים להשתמש בקריפטו ככסף בחיי היום יום.
נעבור ל-DEX או Decentralized exchange.
- UNIswap .
יוניסוואפ הוא Decentralized exchange שנועד לעשות טרנזקציות בין עמית לעמית ללא צד שלישי. כדי להתחיל להשתמש ביוניסוואפ אפשר להשתמש ב-Coinbase wallet או Metamask Wallet ועוד… האקסצ׳יינג׳ עובד על רשת אתריום עם מטבעות ERC-20 בלבד!
השימוש הוא כל כך קל ובטוח שזה נראה מגוכח. הדבר היחיד שאתם צריכים להזהר ממנו הם בעיות הנזילות . כנראה שאי אפשר למנות את כמות המטבעות בהם אפשר לסחור בUNIswap מכיוון שכל הזמן יש עוד. יוניסוואפ בניגוד ל-CEX לא עושה תהליך של וולידציה למטבע! כל מטבע שעל רשת איתריום יכול להיות מוחלף אם יש לו נזילות.
- PancakeSwap
קצת קשה להגיד את זה , אבל פנקייק סוואפ זה פשוט יוניסוואפ על רשת בינאנס.
פנקייק סוואפ מאפשרת להחליף מטבעות BEP-20 שעל רשת בינאנס בלבד. יתרה מכך, רשת בינאנס מאפשרת גשרים די פשוטים יחסית בין רשתות . אפשר לעבור מרשת בינאנס לרשת איתריום ביתר קלות.
- Bit2C – במיוחד לישראלים.
מ-10 הבורסות הראשונות ששרדו מ-2013 ועד היום בעולם!
אפשר לקנות ב- Bit2C ביטקוין תמורת שקלים ולסחור במספר מטבעות עיקריים: ביטקוין, אתריום, לייטקוין והמטבע היציב – USDC.
ב- Bit2C תקבלו שירות נהדר של אירגון טפסי המיסים שלכם בעד 1% עמלה או 2,000 ש״ח (הגבוה מבין השניים).
ובכלל , השירות שלהם לציבור הישראלי הוא מספר 1 (בטלפון ובמייל). הם האתר היחיד בישראל שנותן שירותי מסחר ועושה זאת בצורה יוצאת מן הכלל.
אנשים שקנו ביטקוין בביטוסי ב-2013 היו יכולים להחזיק אותו שם עד היום! ללא פחד ולא היה נאבד להם כלום. זה דבר נדיר מאין כמותו. (לשמור בבורסה כסף ולא לאבד אותו אחרי כמה שנים).
גם כן בגלל נפח המסחר הנמוך נוצרות שם הרבה הזדמנויות לארביטראז׳ עם זירות.
בנוסף, ב-Bit2c קיימים מגוון שירותים נוספים כמו ״שירות ברוקר״ שבמסגרתו ניתן לסחור בתהליך פשוט, מהיר ומאובטח בשערי מטבע אטרקטיביים, ואף יש הטבות בעמלות של הבורסה לפי נפח המסחר שלכם.
*למידע נוסף אודות השירותים של Bit2c, עמלות והטבות מומלץ לפנות אליהם טרם ביצוע רכישה.